Nyheter‎ > ‎

Nästa generations språkkontroll - vad vi har utvecklat under DIGSFI-projektet

skickad 29 nov. 2018 23:05 av Michael Stormbom   [ uppdaterad 29 nov. 2018 23:19 ]Jag har berättat i tidigare inlägg om Lingsofts utvecklingsarbete i projektet “Digitalisering av SFI” (DIGSFI). I samarbete med Invigos och Hermods har vi anpassat Lingsofts språkkontroller för vuxna elever med svenska som andraspråk inom utbildning i svenska för invandrare (SFI) samt grundläggande och gymnasial vuxenutbildning. 

Nu när vi är inne i slutrakan på projektet känns det som ett bra tillfälle att blicka tillbaka på allt vi har åstadkommit i projektet. Vi har bland annat jobbat med:
  • Positiv återkoppling: Språkkontrollen markerar inte bara fel, utan berättar också när skribenten har gjort bra ifrån sig.
  • Prioritering av olika slags fel: Istället för att visa alla fel på en gång, vilket kan vara nedslående och överväldigande för en skribent ifall det är fråga om många fel, prioriterar språkkontrollen de mest väsentliga problemen i texten och hjälper skribenten med dem till att börja med.
  • Pedagogiska förklaringar: Med hjälp av videomaterial och kortfattade texter berättar språkkontrollen på ett lättfattligt sätt varför man inte kan eller borde skriva på ett visst vis.
  • Uttalsbaserad stavningskontroll: genom att ta svenska uttalsregler i beaktande, kan stavningskontrollen hitta bra förslag på korrigeringar trots att felstavningen kan vara långt ifrån den korrekta stavningen (exempelvis *shurnalist istället för journalist).

Vi har med andra ord hunnit med en hel del under projektets gång! För att sammanfatta det hela kommer här en kort presentationsvideo för nästa generations språkkontroll: 

YouTube-video


Det har varit enormt kul och spännande att arbeta med det här projektet under de senaste två åren, och att få samarbeta med såväl användare som kommersiella och forskningspartners har varit ett sant nöje!

Michael Stormbom
Key Account Manager, Lingsoft

Lingsoft utvecklar språktjänster och olika slags språkteknologier för såväl text som tal. Bland annat har vi levererat språkkontroller till Microsoft och många svenska dagstidningar under många år. Bland våra senaste projekt finns ett system som automatiskt bevakar EU-lagstiftning och med vars hjälp vi skriver sammanfattningar av lagstiftning för EU:s räkning. För mer information om oss, besök vår hemsida på www.lingsoft.se 
Comments