Nyheter‎ > ‎

"Ett gammalt frökenhjärta svämmar över"

skickad 16 okt. 2015 05:29 av Martin Tiberg   [ uppdaterad 17 okt. 2015 06:20 av Martin Tiberg ]
2015-10-16. I förrgår eftermiddag presenterade Tove Andersson, Anette Sjöström och Martin Tiberg projektet Alla kan skriva på Framtidens läromedel i Solna inför ett fullsatt auditorium. 

Tove, som är elev i årskurs 8 på Broskolan i Upplands Bro, förevisade hur hon och hennes klasskamrater testat skrivverktyget Invigos under några veckor innan sommarlovet för att skriva en argumenterande text. Hon avrundade förevisningen i dialog med sin lärare:
Tove och Anette presenterar på scen
Anette: Tycker du nu Tove att du har utvecklats i ditt skrivande?
Tove: Ja, det tror jag absolut. Innan vi började med det här projektet hade jag ingen aning om hur man skriver en argumenterande text och att stegvis komma vidare mot målet har gjort det utmanande men ändå enkelt att skriva.
Anette: Har du känt att din motivation har påverkats av programmet?
Tove: Jag är en ganska motiverad elev, men jag tror att många av mina klasskamrater har blivit mer motiverade. Man vill gärna komma vidare för att kunna bocka av nästa steg. Det är som att komma till nästa level i ett spel ungefär. Det finns så många gamers i min klass och bland dagens ungdomar - de tror jag gillar det här sättet att jobba.
Anette berättade därefter om möjligheter till feedback, trygghet och autonomi – olika funktioner i Invigos som hjälpt hennes elever. Avslutningsvis summerade Anette effekterna av Invigosanvändningen:
Det jag kan konstatera är att eleverna fortfarande pratar om Invigos-gubbarna – för så kallade vi dem – det vill säga att programmet haft en metakognitiv effekt särskilt på de svaga eleverna, att dessa elever lyckades åstadkomma mer än vad de gjort tidigare. Det tror jag beror på programmets visuella struktur. Att på skärmen se de olika byggstenar en text består av innebär att skrivuppdraget blir hanterbart . . .
Dessutom kan jag berätta att eleverna som deltog i projektet under den här terminen hållit argumenterande tal och – jisses – ett gammalt frökenhjärta svämmar över. Vilka fantastiskt välstrukturerade tal jag har fått höra. Klockrena dispositioner med kraftfulla teser, argument och motargument och oerhört väl underbyggt av fakta.